Hírek - Tudd meg melyik évszaktípus a tiéd


Ha tisztában vagy vele, hogy melyik évszaktípus vagy, akkor bizonyára nem okoz gondot a hozzád illő árnyalatok megtalálása öltözködés, sminkelés és körömszín választás esetén. Ha esetleg még nem tudod melyik típusba tartozol, akkor cikkünk remélhetőleg segíteni fog. Így az év vége közeledtével jönnek az ünnepek, a céges bulik, összejövetelek a barátokkal, ahova már a neked megfelelő árnyalatokban mehetsz.

Az, hogy melyik típusba tartozol egy logikusan felépített színrendszeren alapszik és így lesznek az emberek a kinézetük alapján 4 főcsoportba sorolva. Ez a csoportosítás Johannes Itten, svájci művészpedagógus, festő nevéhez fűződik. Tanítványainál megfigyelte, hogy mindenki ahhoz a színcsoporthoz vonzódott, amelyek megegyeztek összképükkel. 

Évszakok
Azt, hogy ki melyik évszakhoz tartozik csupán a természetes színei határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a hajszín, szemszín és az arcbőr színe a mérvadó. A meleg tartományba tartozik az ősz és a tavasz, a hidegbe pedig a tavasz és a nyár és a tél. 

Tavasz típus:

A tavasz a melegséget és a friss színeket jelenti a legtöbb ember számára, ezért általában az ide tartozó emberekre is ezek a jellemzők illenek. 

Hajad: szőkés, vöröses. aranyló alaptónusú, vörös, világosbarna, sötétszőke, középbarna
Szemed:
figyelemfelkeltő, melegséget sugárzó árnyalatok. Türkizzöld, világosbarna, aranybarna, melegárnyalatú zöld, zöld
Bőröd:
barackos, arany tónusok jellemzőek, gyakran érzékeny bőr.

 

A színpaletta a nagyon világos meleg színeknél kezdődik és a közepesen sötét árnyalatokig terjed. A meleg árnyalatok, friss élettel teli színek, sárgás alapszínek illenek leginkább a tavasz típushoz. 

 

Nyár típus

Igazi pasztell színek jellemzik a típust. Általában a skandináv országokban jellemző, de itthon is nagyon sok ember tartozik ehhez a csoporthoz. 

Hajad: hamvas barna, hamvasszőke, ezüstös árnyalat (de nem ősz)
Szemed:
szürkészöld, szürkéskék, világosbarna
Bőröd:
rózsás, világos porcelán, olíva színű

 

A nyár típusú embereknek a világos, közepesen világos árnyalatoktól kezdve a közepesen sötét árnyalatokig terjed a színpalettája. Ez magába foglalja a pasztell. kékes-zöld árnyalatokat és a szürkés színeket. 

 

Ősz típus

Az ehhez a típushoz tartozó embereket földanyáknak is szokták hívni, hiszen ez a kifejezés visszadja a melegséget és a változatosságot amit a megjelenésük sugároz. 

Hajad: vörösesbarna, vörös, sötétebb és világosabb aranybarna, vöröses csillogás
Szemed:
zöld, sötétzöld, barna, pávakék, olajzöld, általában meleg tónusú 
Bőröd:
világos, erős bézs, olíva színű, meleg tónusú

 

Színei a közepesen világos és meleg színektől elkezdve egészen a közepesen sötét, sötét árnyalatokig bármi jól áll az ősz típusnak. Aranyló alaptónusok, narancs és barna szinte összes árnyalata.

 

Tél típus 

Azokat akik ebbe a csoportba tartoznak általában Hófehérke típusnak szoktak hívni. A sötét haj és a nagyon világos bőr igazi kontrasztot ad. 

Hajad: fekete, szürkésfekete, hamvasbarna, sötétbarna
Szemed:
sötétbarna, mogyoróbarna, szürkéskék, szürkészöld
Bőröd:
porcelánfehér bőr, általában hideg, kékes tónusú 

 


Színei a nagyon hideg, világos színektől kezdve a sötét árnyalatokig terjednek. Az élénk színeket is nyugodtan választhatja. A piros, a fekete, a pink és a piros is remek választás.