Gél lakkjaink, fényzseléink UV szűrőt (törvény által meghatározott mennyiségben), optikai színélénkítő anyagot tartalmaznak. A kötést követően elindul egy kémiai folyamat, melynek következtében  ÁTMENETILEG vagy sárgulni, vagy sötétedni hajlamosak egyes gél lakk színek / fedőfények, ennek mértéke attól is függ, hogy adott esetben 18W-os Vogue lámpában, 36W-os Elegantban / LED Pro Maxban, vagy 48W-os Brill Pro lámpában köttették-e az anyagot. 


Ilyenkor érdemes megnyugtatni a vendéget, ha egyáltalán látható, hiszen sokszor tényleg alig látszik, és nem minden színnél és nem minden esetben mutatkozik meg. 

Ez nem csak a BrillBird anyagokra jellemző, hiszen ez egy kémiai folyamat optikai jelensége, és a legtöbb esetben egy órán belül a köröm visszanyeri az eredeti színét, KIVÉVE ha további nagyon erős mértékű UV sugárzásnak van kitéve, mint pl ebben a nyári időszakban, ekkor a fényzselében lévő optikai színélénkítő (mely kékes árnyalatú) aktivizálódik, és ez ad neki egy sötétebb tónust. 

Ez pink és piros színeken még jobban látszódik, a foltosodás pedig főleg a fényzselé nem egyenletes rétegben történő kenése miatt érzékelhető. Az, hogy az alany ezt pár napnak érzi, azért van, mert ugyan éjszakára eltűnik ez, de akkor alszik, egy felhősebb napon szintén eltűnik, de egy naposabbon megint látható.

A nyári időszakban egyébként is extrém körülmények között kell boldogulnia a szakembereknek az anyagokkal. Főleg amikor 7-8-as UVB sugárzás tapasztalható. Ilyenkor a sötétebb színek úgy viselkednek, mint példul a haj vagy a sötét ruhák, ha sokat vagyunk a napon világosodik a hajunk színe és ha kint hagyjuk a ruhánkat azt is bizony kiszívja. 


A BrillBird színeinél jelentős fakulást nem fogsz tapasztalni, mivel mielőtt egy szín megjelenne a termékpalettánkon hosszas tesztelésnek és fakulástesztnek van kitéve.