Újra és újra felmerül a nagy kérdés, hogy vajon milyen hatással lehet természetes körmeinkre a gél lakk, a zselé, vagy bármilyen műköröm alapanyag. Ebben a rövid interjúban fény derül a titokra, Balogh Évi Mesterleveles nemzetközi szakoktatónkkal most tiszta vizet öntünk a pohárba!

 

 Mit mondanál annak, aki még soha életében nem volt körmösnél: elgyengítheti a gél lakk a körmeit?

Röviden, tömören? NEM! Szokták mondani, hogy kettőn áll a vásár... Maga az anyag önmagában nem képes ilyen gonosz dolgokra. A helytelen előkészítés, illetve a helytelenül megválasztott technika a szakember részéről, már annál inkább. De természetesen az éremnek mindig két oldala van, tehát ugyanúgy el tud vékonyodni a köröm, ha a viselője nem "tartja be a szabályokat", és nem rendeltetésszerűen használja.

Például tudom, hogy nagyon csábító a kád szélén az a kis vízkő maradvány, amit pont a körmünk sarkával lekaparhatunk, vagy késként használva belevágjuk a körmünket a zsugor víz csomagolásába, de egyszerűen nem erre lett kitalálva. 

A másik nagy ellenség, a tisztítószerek. Napi szinten mosogatunk, takarítunk, tehát vegyszerekkel érintkezik kezünk, ami természetesen a bőrünknek sem tesz jót. A gél lakk ősi ellensége például a hideg zsíroldó, ami pillanatok alatt tönkreteszi a friss szettünket, ráadásul a bőrünk is megsínyli, ezért szigorú kesztyű használatot javasolnék a tartósság érdekében.

Sajnálatos következménye lehet az említett „nem megfelelő körömviseletnek” az, hogy fellevegősödik az anyag a természetes körömről, ami tökéletes táptalaj minden fertőzésnek. A fellevegősödött anyagrész eltávolításakor újra meg kell reszelni a természetes körmöt, hogy tapadjon a felületre az anyag, ennek ismételgetésével nemes egyszerűséggel elreszeljük a vendégünk körmét. Miért? Mert nem vigyázott rá. Tehát ugyanúgy múlik a vendégen, mint rajtunk, szakembereken.

Én személy szerint amint úgy látom, hogy nem összeegyeztethető a vendég életvitelével a szolgáltatás és mindig valami probléma van vele (ez nagyjából maximum 3 alkalom), ajánlok egy műkörmös szolgáltatást neki. Amennyiben ezt nem fogadja el, és továbbra sem kompatibilis vele a szolgáltatás, akkor inkább elbúcsúzunk egymástól, minthogy elvékonyítsam a folyamatos reszeléssel a körmét. Tehát itt lép be a szakmaiság, és azt mondanám, hogy miattunk kevésbé tud elvékonyodni, ha tudunk nemet mondani!


Ha folyamatosan járunk körmöshöz gél lakkot vagy műkörmöt csináltatni, akkor érdemes elgondolkodni szüneten? Szükséges néha pihenőt tartani?

Szinte szállóigévé vált már nálam... Nem tészta ez, hogy pihentessük! Ha az előző kérdésben kifejtett pontokat betartjuk, semmi szükség pihentetni, hiszen nem tud mitől elvékonyodni a köröm - ideális esetben.

A természetes köröm egy elszarusodó szövetből összeálló, hajlékony lemez, amely a hámsejtek természetes megkeményedésével jön létre. Számos tényező befolyásolja ennek a szövetnek a fejlődését: genetikai tényezők, az étrend, az egészség vagy akár a környezet. A körmök egészségi állapota gyakran reflektálja az emberi testben bekövetkező változásokat. Ebbe beletartoznak a szüléssel vagy a különböző betegségekkel bekövetkező változások, ezek mind befolyásolhatják az anyag tapadását. Ebben az esetben lehet köröm vékonyodásról beszélni, DE NEM A MŰKÖRÖM VAGY GÉL LAKK MIATT!

A legelső műköröm elkészítésénél a legfelső réteget fel kell bolyhozni, hogy az anyag megfelelően tudjon tapadni. A köröm teljes lenövesztése 3-4 hónapot vesz igénybe (természetesen ez mindenkinél változó), így, ha 2 alkalom után eltávolítjuk a műkörmöt, leszedésnél és az újbóli felrakásnál ugyanaz a körömlemez kerül reszelésre, amelynek következtében újabb rétegek sérülnek. A folyamatos töltés során viszont egy megfelelően elkészített köröm esetében csak az újonnan lenőtt köröm lemez felbolyhozására lesz szükség, így a megfelelő munka következtében nincs szó elvékonyodott körömről vagy kényszerpihenőről!


Szokták mondani, hogy „nem lélegzik” a köröm a gél lakk alatt. Ez tényleg így van?

Talán ez a kedvenc kérdésem! Fontos tudnivalók a saját körmünkről: a bőr hámrétegek legfelső elszarusodott lapos rétege a köröm. Felső vékonyabb és alsó vastagabb lemezekből áll együttesen, összetapadásuk olyan, mint 2 nedves üveglemez. A körömlemez növekedése a mátrixból a szabadszél felé történik, ez a rész, ha megsérül, akár maradandó deformitás is látható lesz a köröm felületén. Emellett az életkor, évszak, igénybevétel is befolyásolhatja, mint fentebb is említettem.

Ahogy mondtam, a körmünk elhalt szaruréteg, sem pihenésre, sem pedig lélegzésre nincs szüksége! A mátrix igényel egyedül oxigént, de az sem közvetlenül a levegőből, hanem a vérünkből nyeri ki magának. Abban az esetben igényel a köröm pihentetést, ha az előző kérdésre adott válaszban említett tényezők közül valamelyik fennáll. A pihentetésnek akkor van "értelme", ha a sérült rész egészében lenőtt a felületről, vagy amíg nem rendeződött az egészségügyi problémánk.


Sajnos előfordul, hogy valaki azért nem jár körmöshöz, mert rossz tapasztalatot szerzett. Mire érdemes figyelnünk, hogy a megfelelő szakembert válasszuk?

Manapság eléggé elterjedtek a social media felületek, ahol könnyedén utána nézhetünk szakemberünknek. Sajnos ezzel párhuzamosan a photoshop használata is gyakoribbá vált, szóval ne higgyünk el mindent, amit ott látunk. Fontos szerintem, hogy élőben is megnézzük választottunk munkáját, sőt még jobb, ha valaki esetleg ajánlja is nekünk, aki az adott szakemberhez jár.

Fontos a folyamatos továbbképzés is, hiszen így lehet naprakész műkörmösünk. Nem hátrány, ha referencia szalonban dolgozik, ez garantálja számunkra az alapanyagok minőségét, amik bevizsgált legális termékek - a külföldről érkező csodadolgokkal ellenben. Azonban a legfontosabb, hogy szakmával rendelkezzen, és ne YouTube harcos legyen!