Hírek - Amit a műköröm zselékről feltétlenül tudni kell..


A műköröm manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvend, amely esztétikai okai mellett praktikussága miatt is érthető. Ennek is köszönhető, hogy szinte napi rendszerességgel jelennek meg újabbnál újabb anyagok. Ezen belül is egyértelműen a zselék fejlődése a lehatározottabb – az innováció itt a leginkább tetten érhető.

Nagy általánosságban megállapítható, hogy napjainkban a műköröm építés legelterjedtebb anyaga a zselé, ami a szalonmunka során egyre inkább kiszorítja a porcelán körmöket. Ennek számtalan oka van, melyek közül a legáltalánosabbak: adott állagú, egykomponensű műköröm alapanyag, mely UV fény hatására szilárdul meg (tehát a kötési időt a környezeti hatások nem befolyásolják), ennek köszönhetően nem lehet elrontani a keverési arányt, így még a kezdő, a porcelán/liquid helyes keverésében bizonytalan műkörmösök is szívesebben, bátrabban használják.

 

Népszerűségét növeli, hogy könnyen formázható és nincs időhöz kötve, mint a porcelán, hiszen a levegőre kötő porcelánnál az adott, többé-kevésbé fix formázhatósági ideje miatt gyorsan kell dolgozni. Rugalmas, erős, strapabíró.

 

Sok szalonban a munkaterületek elrendezése, illetve az esetleges nagymennyiségű légcsere biztosíthatóságának hiánya miatt a liquid szúrós szaga miatt kizáró ok a porcelános műkörömépítés. Ezzel szemben a zselé szagtalan, gyorsan formázható, könnyebb reszelést biztosít. Ezenfelül nem elhanyagolható előnyei közt említhetjük továbbá azt is, hogy rugalmas, erős, strapabíró, környezeti hatásoknak jobban ellenálló, nem oldják a különböző vegyszerek.

 

Érdemes megemlíteni azt is, hogy nagyon sokféle sűrűségű zselé létezik, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, amivel legkönnyebben tud dolgozni. Zselékhez műszőr ecset használata javasolt, hiszen könnyen kitörölhető belőle az anyag. Külön ecset használata javasolt azonban mind a sötét, mind a világos színekhez, ugyanis a zselé ecsetek sokszori vegyszeres mosása az ecset gyors károsodását idézheti elő.

 

Hátrányai

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a zselé sem egy univerzális csodaszer az alapanyagok között, ennek megfelelően megvannak a maga hátrányai is melyek az alábbiak:

-    - Reszeléskor finom por keletkezik, melynek belégzése ellen kereskedelemben is kapható,  megfelelő hatékonyságú védőmaszk használatát javasolom.

-   - Extrémebb körömformánál a hajlítása némileg nehezebb a porcelánnal szemben.

-   - Lágysága miatt bizonyos körömformák időigényesebben alakíthatók ki zselével.

-   - UV-lámpába helyezve a kötési idő alatt égethet.

 

Színes zselé használata során elkövetett hibák

Az építő zselék mellett érdemes a színes zselékről is szót ejteni. Azonnal meg is jegyeznék egy tipikus hibát, melyet sokszor és sokan – főleg kezdők, illetve az anyaggal még csak ismerkedők – követnek el: a színes zseléket nem szabad előkészítés után azonnal a körömágyra kenni, ugyanis megfelelő alapozás nélkül elválnak a körömlemeztől. Ennek megelőzése érdekében általában alapozó zseléből, vagy jól tapadó építő zseléből készítünk vékony alapot, mellyel mintegy tapadóhidat képezve „megágyazunk” a színes zseléknek.

A zselé felvitelével kapcsolatosan szükséges megemlítenem egy szintén sokszor elkövetett, tipikusnak tekinthető hibát: minden típusú zselét lágy, finom mozdulatokkal kell felvinni a körömfelületre, ugyanis az erőteljesebb simításokkal csak azt érjük el, hogy lehúzzuk az anyagot a körömről.

 

Pigment tartalom és rétegvastagság

A színes zselék pigment tartalma is igen változó, ezért ne ijedjünk meg, ha az első réteg felvitele után a körmön megjelenő szín esetleg fakóbbnak, sápadtabbnak, áttetszőbbnek tűnik annál, mint amit a tégelyben látunk, hiszen sok esetben 2 réteg használata után érjük el a kívánt színhatást – természetesen itt is minden egyes réteg felvitele után lámpázzuk a körmöt. Kötési idő színes zselék esetében átlag 3 perc. Sötét (pigmentáltabb) zselék esetében fokozottan figyelni kell a rétegvastagságra, ugyanis a sötétebb zselék általában nehezebben kötnek meg az UV-lámpában, így előfordulhat az, hogy az átlagos 3 perces kötési idő elteltével az anyag nem kötött meg teljesen, belseje viszkózus maradt. Ez esetben hagyjuk tovább kötni, esetleg szedjük vissza a túl vastagra sikerült réteget, majd egy vékonyabb felvitele után ismételjük meg a köttetést.

 

Színes zselék építésre és díszítésre

Összességében a zselék alkalmazhatóságuk szempontjából a körömépítés/díszítés bármely területén megállják helyüket: kialakítható velük a szabadszél, befedhető az egész köröm, de díszítésre is tökéletesen alkalmasak. A színes zselék talán legnagyobb előnyekének azt tartom díszítés tekintetében, hogy az összes alapanyag közül velük készíthető a legfinomabb, leglágyabb színátmenet: egészen különleges hatásokat érhetünk el ezen anyag használatával. És habár a zselé egyre inkább teret hódít, lassanként teljesen kiszorítva a porcelánnal való körömépítést, mégis azt javaslom minden műkörmösnek, hogy lehetőségeihez mérten mindkét anyagfajta használatát próbálja elsajátítani, hiszen csak így biztosíthatja önmaga számára az alapanyagok teljes spektrumának ismeretére épülő, professzionális szaktudást, vendégei  részére pedig az egyedi igényekhez alkalmazkodni tudó, maximális kiszolgálást.