Hírek - Biztonsági és higiéniai előírások az applikációhoz! Néhány szembetegség, hogy felismerhesd és időben kezeltesd!


Baleset- és a szembetegségek elkerülése érdekében a következő alap dolgokra ügyelj és mindenkor tartsd is be! Pári Nikoletta írása a higiénikus és biztonságos szempillaépítésről.

 

Eszközök fertőtlenítése mindenkor elengedhetetlen, -különös gonddal a csipeszekre- fertőtlenítő spray segítségével:

Vírusölő, gombaölő, baktériumölő fertőtlenítővel kell lekezelnünk eszközeinket az építés előtt és után. Így minden esetben kivédhetjük a leggyakoribb szembetegségeket, például a Demodex atkát.

Szemárpa:

A szemhéj egyik leggyakoribb betegsége, (Hordeolum) amit a szem környékén lévő mirigyek gyulladása okoz!

Kialakulhat nem megfelelő higiénés körülmények (koszos kéz, huzat, por) valamint legyengült immunrendszer és cukorbetegség esetében is.

Elhelyezkedése szempontjából beszélhetünk külső vagy belső árpáról. A mirigyek kivezető csatornája a gyulladás következtében elzáródik, kis göb alakul ki, a szemhéj duzzadttá, pirossá válik, és lüktet.

Minél előbb fel kell keresni a szakorvost.

Jégárpa:

A leggyakrabban a felső szemhéj középső részén alakul ki a Meibom-mirigyek kivezető csatornáinak elzáródása nyomán. Mivel nem friss gyulladással jár, így heveny panaszokat általában nem okoz!

Szemszárasság (Xerophthalmia):

Az egyik leggyakoribb szembetegség. 40 éves kor felett alakul ki a könnymirigyek sorvadása miatt. A szemészhez forduló betegek ötödénél jelentkezik.

Gyakran jelentkezik változó korú hölgyeknél. Szemszárazság esetén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű könny, emiatt a szemfelszín szárazzá válik, mintha homok ment volna bele, ezért sokkal gyakrabban pislog az érintett személy. A gyakori pislogás miatt, irritáció léphet fel a kötőhártyán és kipirosodik a szem. A pislogás fájdalmassá válhat és megjelenhet túlzott könnytermelés is. Ezzel próbálja a szem ellensúlyozni a bajt!

Kötőhártya gyulladás

Ha úgy érzed, a szemedben van valami, amit nem tudsz eltávolítani és ébredéskor a szemeid összetapadnak a szemből kifolyó váladék miatt, ez lehet a probléma. A szemfehérje rózsaszínné válik és a látásélesség is romolhat.

Tünetei:

– Viszketés

– Homályos látás- fényérzékenység

– Könnyezés

– Idegen test érzete a szemben

– Szemek váladékozása

A gyulladás terjedését így előzhetjük meg:

– Ne érj kezeiddel a szemeidhez, csak miután alaposan megmostad!

– Naponta cserélj arctörléshez törölközőt

– Cseréld gyakran a párnahuzatod

– Ne használj szemfestéket- különösen szempilla spirált

– Megfelelő kontaktlencse használata orvosi tanácsra

Egyéb:

-Ha csipeszünk leesne a földre- bár ezt próbáljuk elkerülni, hiszen munkaeszközünk tűhegye lepattanhat, így további munkára alkalmatlanná válik! Védőkupakkal lássuk el csipeszeink és megfelelő tokban és helyen tároljuk.

-Minden esetben használjuk a zselés párnát az építés alatt! Védelmet nyújt szemhéjunknak az ödémásodás ellen, illetve a hegyes csipeszek ellen is.

-Orvosi ragasztószalag helyes használatával / elszeparálásával meggátoljuk az alsó és felső szempillasorok összetapadását!

-Orvosi szájmaszk is fontos szerepet kap. A légzőszerveinket és az orrunkban található csilló szőrök összeragadását védi ki.

-Munkakörnyezetünk legyen tiszta, és rendezett. Halk zenével, és kényelemmel lássuk el a vendégünk.

-Ügyeljünk a megfelelő világos közegre, lehetőleg olyan helyen alakítsuk ki, ahol sok a természetes fény, illetve az ergonomikus székünkről se feledkezzünk meg, illetve az ágyról és a hidegfényű lámpáról sem, amivel nem erőltetjük meg szemünket az aprólékos munkánk során.

- Ne engedjük beszélni vendégünket, kérjük tőle hogy helyezkedjen kényelembe és relaxáljon, pihenjen. Magyarázzuk el neki, ha beszél, a szemhéjak megremegnek, így a ragasztó gőzétől összeragadnak a pillák és nem tudja kinyitni a szemét, amitől pánikba is eshet és le kell oldani a pillaszálakat. Ezenkívül pedig egy rossz élménnyel távozik!

Köszönöm, ha elolvasod!

LadyLash alap és továbbképzések: ITT