Hírek - Motoros bajnok első manikűrje


Dübörgő motorhang, női szemmel is gyönyörűnek mondható zöld Kawasaki parkolt le a BrillBird előtt. Kis Viktória, motorversenyző egy gél lakkra érkezett hozzánk, miközben mi jól kikérdeztük, hogy is esett erre az igazán extrém sportra a választása, és egy ilyen csinos lány emellett, hogy éli meg a nőiességét?

 
Gyerekként is inkább a kismotorok érdekeltek, mint a babák?
Nekem ez a sport egész későn kezdődött, a bátyám motorozott, így az ő példáját látva kezdtem el kétkerekűekkel közlekedni. Ettől függetlenül sosem voltam az a hercegnős kislány, már csak azért sem, mert a bátyám négy évvel idősebb csak nálam, így nagyobb szerepet kaptak a játék katonák, mint a Barbie-k játék közben.
 
Hogy kezdődött a kapcsolatod a motorokkal?
Tizenhárom évesen elkezdtem robogózni, azt hajtottam három évig, aztán úgy gondoltam, hogy Supermoto-t szeretnék, viszont ahhoz alacsony voltam, ezért egy gyorsaságit választottam közútra. Ekkor találkoztam Papp Lászlóval, aki korábban motorversenyzett, felajánlotta, hogy megtanít pályázni. Azonban ekkor még nemet mondtam, mert engem nem érdekelt a pályamotorozás, féltettem a járgányomat. Később egy motoros lány csapat győzött meg arról, hogy menjek fel velük a pályára Kecskeméten, ez volt 2009-ben, azóta nincs megállás.
 
Mesélted, hogy először féltetted a motorodat, jogos volt a féltés?
Egyszer estem egy nagyot, a nyári gumik már nem bírták azt a tempót, amit diktáltam és elestem, de szerencsére a védőfelszerelés jó volt, így nem lett komolyabb baj. Igaz repültem egy nagyot, agyrázkódásom lett, a csípőm zúzódott és elvesztettem az eszméletemet. Amikor magamhoz tértem az első kérdésem az volt, hogy a kipufogó ugye megvan?
 
Mit mondott a családod, amikor a motorozni kezdtél?
Maga a motorozás nem volt újdonság, hiszen már kis korom óta orientálódtam felé. Édesapám nagyon szereti a technikai sportokat, így támogatta az ötletet. Amikor az első versenyemen, ami egy női amatőr kupa volt, második lettem, még inkább bebizonyosodott, hogy jól választottam.
 
 
A párod mit szól ahhoz, hogy motorversenyző vagy?
Őt igazából hidegen hagyja, olyan értelemben, hogy nem kezel emiatt engem máshogy, ennek valahol örülök is. Korábban előfordult, hogy csak erről volt szó beszélgetőpartnernél, amit már kicsit untam. A párom egyébként sem egy technikai ember, de ettől függetlenül teljes mértékben támogat.
 
Nagy általánosságban mit szólnak az emberek ahhoz, hogy nőként motorozol?
Teljesen változó, megoszlanak a vélemények erről. Van, aki teljesen meglepődik, sokan el sem hiszik. De az is előfordul, hogy megrémülnek kicsit, hogy ilyen férfias és veszélyes sportot választottam.
 
A férfias sport mellett, hogy tudod megélni a nőiességed?
Műkörmösnél most vagyok először, de egyébként nőiesnek gondolom magam, a hajamra mindig odafigyelek, illetve alkalomhoz illően sminkelni is szoktam. Szerintem ezt nem az határozza meg, hogy motorversenyző vagyok vagy sem, a nőiességnek belülről kell fakadnia. A pályán versenyzők vannak, nem férfiak és nők, a srácok nem udvariasabbak verseny közben, csak azért mert a copfom kilóg.