Hírek - Anya és üzletasszony


Hogyan egyeztethető össze a munka és a család? Milyen kompromisszumokat kell kötnünk? Mi segíthet a munkába való visszailleszkedésben?

A remek vezetőnek bizonyuló nőkhöz kötődő cégek az üzleti életben is megbízhatóbbnak számítanak, – derült ki az Opten felméréséből.

A jelenség egyik oka lehet, hogy az üzleti életben egyre komolyabb terheléssel kell szembenézniük a cégvezetőknek, és az akár napi 10-12 munkaórát is lekötő felsővezetői szerepet nehezebb, az otthon is sok feladattal küzdő kis- és többgyerekes családanyának vállalni. 

Ungár Katalint, a BrillBird Europe ügyvezető igazgatóját kérdeztük arról, hogyan felel meg a kettős kihívásnak. 

 - Karrier vagy család?

 A dolgozó nőket tapasztalatom szerint nagyon érdekli és a munka és a magánélet közötti egyensúly megtalálása. Bár a nők talán jobban tudnak több felé fókuszálni, azért nagy szükség van a szervező készségre és a praktikus       megoldásokra.

Gyakorlatilag lehetetlen az élet minden területén tökéletesen teljesíteni, a maximumot nyújtani. Csak a mesékben –filmekben léteznek „szupernők”, akik minden pillanatban tökéletesen néznek ki, emellett gondoskodó feleségek, szakácsnők, türelmes anyák a nap bármely pillanatában és mellette még egy céget is sikeresen vezetnek.

Kompromisszumokat kell kötnünk. Egy rangsort kell felállítanunk, meg kell határoznunk olyan területeket, ahol valóban a maximummal vagyunk csak elégedettek és lesznek olyan területek is, ahol megelégszünk a jó teljesítménnyel. Nálam a gyerekek és a munka állnak az első helyen, ott csakis a maximum az elfogadható, emellett ha esetleg reggel nem jut már idő arra, hogy egy sminket feldobjak, nem dől össze a világ. 

-A működő női érdekeltségű cégek átlagéletkora 12 év, míg a tisztán férfi kapcsolatrendszerűek körében ez négy évvel kevesebb, azaz mindössze nyolc év. Igaz, az hogy a női vezetők jobb irányítók lennének?

A gyermekek születésével megváltozhat a családban uralkodó rend, és a családtagoknál is egy intenzív személyiségfejlődés kezdőik. Ez igaz a férfiakra és a nőkre egyaránt. Én inkább azt látom, hogy másként reagál egy gyermekes vezető.

- Mi segített a munkába való visszailleszkedésben?

Cégvezetőként és anyaként is azt látom, hogy azért némi javulás érzékelhető, hiszen bővülnek az intézmények férőhelyei is, bölcsődébe, óvodába is könnyebben bekerülhetnek a gyerekek. Egy jó óvodai – iskolai környezet rendkívül fontos – szerencsére mindkét gyermekem szereti az iskoláját, óvodáját így nyugodtan hagyom ott őket reggelente. A hétköznapokban megpróbálok legalább hétvégére kiszakadni a munkából, bár az online világban ez nem mindig könnyű, de szerencsére rugalmasan kezelhető.

Mi a BrillBirdnél is fontos szempontnak tartjuk a családi élet és a munkahely érdekeinek összehangolását. Saját példámból is kiindulva egyáltalán nem zárkózom el gyermekes anyák foglalkoztatásától, sőt azt gondolom, legtöbbjük még nagyobb energiákat vet be a munka során, ég bennük a bizonyítási vágy és sikereket szeretnének elérni a munka területén is. Sok munkáltató csupán a negatívumokat veszi figyelembe és azon aggódik, hogy mi lesz ha a gyermeke megbetegszik, én ellentétben azt gondolom, hogy rendkívül megbízható és lojális munkaerő egy dolgozó anya.

A szakmánkból adódóan az ügyfeleink, vagyis a szalonban dolgozó nők többsége a maga ura. Nagyobb kihívás előtt azok a kéz és lábápoló műköröm építők, vagy más  szépségszakmában dolgozó nők állnak, akik nem szeretnék elveszíteni a vendégeiket ezért nem eshetnek ki hosszabb  időre a munkából. Általában heti egyszer kétszer 3-4 órára, be kell ugrani annak, aki nem akarja elveszíteni a vendégeit. Ilyenkor jól jönnek a nagyszülők.